Начало Новини Среща на страните от Дунавския регион - София

Среща на страните от Дунавския регион - София

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри срещата на страните от Дунавския регион „Устойчив туризъм чрез сътрудничество с европейски фондове и инвестиции“. Форумът, организиран от Министерство на туризма, се състоя на 8 юни 2015 г. (понеделник), в Централния военен клуб в София. Специални гости на събитието бяха генералният секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Талеб Рифай, генералният директор на ГД “Регионална и градска политика” на ЕК Валтер Дефаа и генералният директор на ГД “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на ЕК Даниел Кайеха. В церемонията по откриването взеха участие министърът на икономиката Божидар Лукарски и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Програмата на форума включи дискусии в три панела. Първият бе посветен на възможностите за финансиране по стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион, стимулирането на регионалното развитие и растежа чрез туристически инвестиции. Вторият дебат се фокусир върху ролята на местната власт за подобряване на сътрудничеството и развитието на съвместни туристически продукти в Дунавския регион. В третия панел се обсъдиха възможностите за сътрудничество между бизнеса и академичната общност като основа за дългосрочно развитие на туризма в Дунавския регион.

Панелисти във форума бяха:

 • г-жа Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството;
 • г-жа Клара Досталова, заместник-министър на регионалното развитие, Чешка република;
 • г-н Франтишек Палко, заместник-министър на туризма на Словакия;
 • г-жа Ева Старус Подлогар, генерален директор на дирекция „Туризъм и международни отношения“, Министерство на икономическото развитие и технологиите, Словения;
 • г-н Даниел Панов, кмет на Община Велико Търново;
 • г-н Юлиян Найденов, кмет на Община Силистра;
 • г-жа Таня Христова, кмет Община Габрово;
 • г-н Кнут Гербер, съветник към GIZ (German Agency for International Cooperation), Немско дружество за международно сътрудничество (презентацията на г-н Гербер на тема "Круизен туризъм по българския Дунав" можете да разгледате тук, а проучване на FPDD по темата - тук)
 • г-н Иво Маринов, директор на ОП „Туристическо обслужване“ в София;
 • проф. д-р Юлиана Попова, заместник-ректор на Русенски университет “Ангел Кънчев”;
 • проф. Руслан Пенчев, ректор на МБВУ;
 • проф. Анна Недялкова, президент на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”; 
 • г-н Любомир Попйорданов, председател на УС на Българската асоциация за алтернативен туризъм.

В дискусиите се включиха експерти от централната и местна власт, академичната общност, туристическия сектор и др.

В рамките форума министърът на туризма Николина Ангелкова и генералният секретар на СОТ Талеб Рифай подписаха Писмо за намерение за създаване на международна мрежа от туристически обсерватории. Обсерваториите ще се създават заедно с академични или научни центрове, като студенти и преподаватели работят по мониторинга на определен набор от индикатори, следвайки методика на СОТ и под техен контрол. Получените данни ще са ценни за изследване на тенденциите и набелязване на мерки за подобряване на туристическия продукт на дадена страна. Предвижда се създаването на мрежата да започне в няколко дестинации в Средното и Долно течение на река Дунав, като това ще бъде използвано и в подкрепа на разработването на бранд „Дунав“.Споделете